Історії успіху - Державне підприємство Аграрні Реєстри

Степан Стельмах, власник ФГ «ВЕРХ», Львівська область

Я був дуже задоволений, коли дізнався, що отримаю фінансування за розпискою. Якби не аграрна розписка, то я, напевне, наступного року змушений був би зменшувати поголів’я стада. Тому що найняти комбайн, прес для сіна, косарку –то значні витрати! Моїх особистих коштів для фінансування вже не вистачає.
  • Степан Стельмах заснував Фермерське господарство «ВЕРХ» у 2014 році для вирощування великої рогатої худоби. Вже першого року придбало в племгосподарстві 5 корів, відтоді Степан постійно старається нарощувати їхню кількість.
  • Тож тепер стадо племінної худоби збільшилося до 36 голів, а ще в господарстві є 33 гектари землі, яка використовується під пасовиська.
  • Потенційно фермер хоче розвивати напрямок переробки м’яса. Але реалізацію цих намірів стримує постійна нестача коштів. Тому аграрна розписка і викликала неабиякий інтерес.

Наприкінці жовтня 2018 року в Україні була оформлена перша «м’ясна» аграрна розписка. Нею скористалося фермерське господарство «ВЕРХ» у Яворівському районі на Львівщині. Воно отримало фінансування у рамках комплексної Програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва, яка реалізується Департаментом агропромислового розвитку Львівської ОДА та Львівським обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. 

Керівник господарства «ВЕРХ» і один із його співзасновників Степан Стельмах:

– Поки що я працюю без прибутків. Вкладаю все в розвиток і докуповую худобу. Планую досягти 100 голів племінної худоби орієнтовно за 3 роки. Найманих працівників поки не маємо, тож роботи багато, особливо, під час заготівлі кормів. Потенційно хочу розвивати напрямок переробки м’яса, але постійно стримує нестача коштів.

Я вивчив питання аграрних розписок, порадився з батьком. Кредит дуже вигідний. Він дається на 5 років на пільгових умовах: нараховується лише 5% річних, крім того, перший рік може бути термінованим (погашення лише відсотків за кредитом). Взагалі краса!

Ризик мінімальний, худоба є. Тим паче, що худобу за аграрною розпискою я застрахував. В разі чого, буде страховка і буде чим розрахуватися з кредитором. А якщо все складеться добре, то сам погашу борг. Головне, що я отримав можливість далі розвиватися.

Я був дуже задоволений, коли дізнався, що отримаю фінансування за розпискою. Якби не аграрна розписка, то я, напевне, наступного року змушений був би зменшувати поголів’я стада. Тому що найняти комбайн, прес для сіна, косарку – то значні витрати! Моїх особистих коштів для фінансування вже не вистачає.