Історії успіху - Державне підприємство Аграрні Реєстри

Михайло Буришин, ФГ «Ласкі», Закарпаття

Про аграрні розписки я дізнався від координатора Проекту IFC. Разом з кредитором скористалися такою можливістю: аграрна розписка надає фірмі більше гарантій повернення кредиту. Я думаю, що і він, і я захищені.
  • Влітку 2018 року Михайло започаткував своє господарство
  • На висоті майже 800м над рівнем моря має 5 га землі, з кислим ґрунтом, що добре підходить для лохини
  • Видав аграрну розписку на забезпечення оплати за обладнання та побудову системи зрошення

Станом на сьогодні у нашому розпорядженні площа розміром у 5 га, зараз плануємо збільшити її до 20 га.

Це гірська місцевість, а не Центральна Україна, де багато вільної від насаджень землі. У нашому регіоні значно важче отримати велику земельну ділянку, адже тут набагато більше лісу. 

Лохина – стійка культура, яка витримує до -35° взимку і до -8°, коли починає цвісти. До того ж, у нас кислі ґрунти, а вона їх полюбляє. Ягоді також потрібна волога. Вона має ген карпатської лохини, яка росте на наших полонинах. 

В Міжгірському районі, в якому знаходиться наше господарство, поки немає жодного аграрного підприємства. У нас земля не обробляється. Вже зменшилася кількість худоби в селі. 

Великі масиви землі, які залишилися після колгоспу, заростають. Знижується їх родючість. Так виходить, що вільної землі багато, але немає кому її обробляти. 

Зрозуміло, що наша земля підходить тим культурам, які не надто морозостійкі, потребують більше сонця. Ґрунти наші не можуть давати великих врожаїв навіть картоплі. Але є кілька рослин, яких ця земля готова прийняти, даючи промислові врожаї. Це – фундук, конопля і лохина. 

Я обрав найоптимальніший для себе варіант.