Станом на сьогодні у нашому розпорядженні площа розміром у 5 га, зараз плануємо збільшити її до 20 га.
Це гірська місцевість, а не Центральна Україна, де багато вільної від насаджень землі. У нашому регіоні значно важче отримати велику земельну ділянку, адже тут набагато більше лісу.
Лохина – стійка культура, яка витримує до -35° взимку і до -8°, коли починає цвісти. До того ж, у нас кислі ґрунти, а вона їх полюбляє. Ягоді також потрібна волога. Вона має ген карпатської лохини, яка росте на наших полонинах.
В Міжгірському районі, в якому знаходиться наше господарство, поки немає жодного аграрного підприємства. У нас земля не обробляється. Вже зменшилася кількість худоби в селі.
Великі масиви землі, які залишилися після колгоспу, заростають. Знижується їх родючість. Так виходить, що вільної землі багато, але немає кому її обробляти.
Зрозуміло, що наша земля підходить тим культурам, які не надто морозостійкі, потребують більше сонця. Ґрунти наші не можуть давати великих врожаїв навіть картоплі. Але є кілька рослин, яких ця земля готова прийняти, даючи промислові врожаї. Це – фундук, конопля і лохина.
Я обрав найоптимальніший для себе варіант.